VERHAAL 2016

https://walkyre.nl/wp-content/uploads/2016/11/Paul-barelds-ONL-2016-13-300x200.jpg
https://walkyre.nl/wp-content/uploads/2016/11/Jaap-Menses-ONL-2016-1-9-84-200x300.jpg
https://walkyre.nl/wp-content/uploads/2016/11/Za-3-sept-2016-Jaap-menses-212kleiner-200x300.jpg

De kleine jongen Hylko, gespeeld door de 14-jarige Olivier Slebos, raakt verward door zijn onzekere thuissituatie: zijn moeder die zich losmaakt uit haar beknellende relatie vol ruzies en zijn vader die zijn rol niet ziet en de spanning probeert 'af te kopen'. Er is geen echte aandacht voor hem en hij voelt zich verloren.  Als hij wegloopt van zijn thuis raakt hij verstrikt in de hectiek van de wereld om hem heen en verliest de grip.......

In een vreemde tijdloze wereld wordt hij wakker en
ontmoet de wijze wereld- en tijdzwerver en magiër Pytheas, gespeeld door acteur Albert Secuur, die hem onder zijn hoede neemt en voor hem in een tijdloze wereld alle tijd heeft. Pytheas koestert tijd en aarde en heeft als levensmotto: het duidelijk maken aan de mens dat de aarde een levend organisme is die we met zorg moeten behandelen. Gaia, moeder aarde, wordt op bijzondere wijze in klank en stem vertolkt door Martine de Jager.

Hylko worstelt met vragen over zijn plek in de wereld en de manier waarop hij zijn toekomst in kan vullen. Pytheas neemt Hylko mee op een reis door de tijd om hem te laten ervaren hoe relatief het begrip tijd is als de fase van de mens geplaatst wordt in de hele evolutie. Hij geeft Hylko 3 stenen mee waarmee hij de tijd één minuut kan stilzetten zodat er even een moment van bezinning en oplossing kan komen.
Ze beleven de evolutie vanaf het ontstaan van heelal en aarde. Een spectaculaire reis; vluchtend voor meteorieten, aardbevingen, wilde dieren. Met het publiek beleven ze op spannende wijze het ontstaan van aarde, leven en de samenleving van nu. Gaia is hier met stem en spel aanwezig… Dansers, muziek en filmbeelden brengen water, stenen en aarde tot leven.

Op de , na de ijstijden, ontstane oergronden van de Hondsrug, ontdekken ze de eerste samenlevingen en de oude mystieke wereld van het Drentse landschap. Hylko droomt over de verhalen en danst met de witte wieven…. Gevaarlijk…
Wanneer ze het oude landschap verlaten komen ze in een tijd van groeiende welvaart en de verleiding van geld en macht. De grootheidswaanzin eindigt met oorlog en chaos, met repressie en onderdrukking.

Als Hylko inziet dat de verleidingen soms sterker zijn als ware vriendschap en liefde, wordt hij ook geconfronteerd met het beeld van zijn ouders die elkaar liefhebben, maar tegelijkertijd ook niet in staat zijn om in harmonie met elkaar te leven en de eigenheid van elkaar te respecteren. Dat zijn moeder kiest voor haar vrijheid …. gespeeld door Luisa Montero de la Rosa.

Het verleden krijgt hier vorm in de rol van "Schaduw."een prachtige rol van Selmar Jurian, dansers en choreograaf. De vader en schaduw zijn één. Deze rol staat voor de duistere kant van de mens waarmee we liever niet geconfronteerd willen worden. De schaduw achtervolgt Pytheas en in een bijzonder intens bewegingsspel zien we hoe Pytheas zich losmaakt van zijn verleden en daardoor ruimte kan geven aan de nieuwe generatie...

De verdere ontwikkeling van de mens, industrialisatie wordt in een opwindende en dynamische dans en bewegingsspel van dansers, decor en film verbeeldt. Als Pytheas letterlijk de stekker er uittrekt omdat de ontwikkelingen te snel en heftig gaan, komt hij bij de essentie van zijn missie. Hij toont Hylko hoe we onze aarde behandelen in een bijzonder bewegingsspel waarin de pijn van Gaia zichtbaar en voelbaar wordt. Tijdens dit lied reikt zij de hand naar kinderen en toekomst: liefde, natuur, en kansen voor kinderen, waar ook ter wereld, om een verandering teweeg te brengen.